A Pécsi Operáért Alapítvány 2011-ben jött létre a Pécsi Nemzeti Színház operatagozatával együttműködve, Pécs és Baranya megye zenekultúrájának fejlesztésére, az embert formáló, értékes és értékteremtő kultúra terjesztésére. Kiemelt célunk az opera műfaját értő és élvező generációk nevelése, ennek érdekében ifjúsági és beavató színházi produkciók létrehozása, támogatása.

Céljaink érdekében ismeretterjesztő és ifjúsági produkciókat hozunk létre Pécsett és szerte Baranya megyében, hazai és nemzetközi zenei versenyeket szervezünk, együttműködünk a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel.

 

Tevékenységünk kettős: egyrészt minőségi zenei produkciókat juttatunk el iskolás gyerekekhez olyan életkorban, melyben igen fogékonyak az újdonságokra, zenei ízlésük formálható, alakítható. Kihelyezett produkcióinkkal olyan gyerekeket is „zeneközelbe” hozhatunk, akik egyébként anyagi okokból, vagy a szülők más irányú érdeklődése miatt a „hagyományos” koncertekre nem jutnának el.

Másrészt e nevelő munkával a jövő operalátogató közönségét kezdjük kinevelni, fogékonnyá tenni; hiszen 5-10 éve múlva már ezek a gyerekek ülhetnek a felnőtt előadások során a nézőtéren. Tevékenységünk harmadik vonulata: együttműködve a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel fellépési, gyakorlási alkalmakat teremtünk e művészeti felsőoktatási intézmények hallgatóinak is. A volt és jelenlegi hallgatókból áll a MOLTOPERA társulata, mely gyakori vendégünk beavató előadásainkon is.

 

Beavató előadásainkat a kezdetektől, 2011-től tartjuk; Monteverdi, Gluck, Händel, Mozart, Puccini, Verdi, Rossini, Humperdinck, Mascagni, Menotti, Ravel operáiból adtunk elő részleteket, zongorakísérettel, magyarázó, összekötő szöveggel. 2016-ban Mozart-témájú bevezető opera-előadásokat tervezünk.

Szintén a zenészhallgatóknak szóló esélyteremtés jegyében 2012-ben a Pécsi Művészeti Szakközépiskola növendékeiből szimfonikus zenekart hívtunk létre, mely szűkebb vagy bővebb létszámmal gyakran közreműködik előadásainkon. Tapasztalatunk, hogy a gyerekek nagyon lelkesen fogadják, ha szinte „kortársaik” tolmácsolásában hallhatják a zeneműveket, és nagy érdeklődéssel hallgatják a zeneművekhez fűződő magyarázatokat.

 

Milyen társadalmi szükségletet kíván kielégíteni, társadalmi hatás:

 

Gyakran halljuk egyfelől, hogy a klasszikus zene, ezen belül az opera „elit műfaj”, és kevesen látogatják, még kevesebben értik a koncerteket, előadásokat.

Meggyőződésünk, hogy a klasszikus zene mindenkihez szól, mindenkinek joga van megismerkedni vele. Kicsit a jelenlegi divatirányzattal, az árral szemben úszásnak tűnik a klasszikus zene népszerűsítése, hiszen a TV- és rádiócsatornák legnagyobb része a populáris zenét, az „easy listening” műfajt népszerűsíti. Ugyan ennek nevében is a „könnyű hallgathatóság” szerepel, de megfelelő előadásban a klasszikus zene sem „nehéz” műfaj.

 

Missziónk összetett tehát:

– gyerekekkel, fiatalokkal igyekszünk megismertetni a klasszikus zenét, közelebbről az opera műfaját. Beavató előadásainkat akár színházi körülmények között, akár iskolákba „kihelyezett” módon tartjuk, fontos szempont, hogy a gyerekek zenei képzettségének megfelelő eszközökkel, de magas művészi színvonalon tolmácsoljuk a műveket, hogy kedvet csináljunk további kalandozásokhoz az opera világába.

– ezeken a beavató előadásokon sok olyan gyerek is részt vesz, akik egyébként nem jutnának el komolyzenei előadásokra: részben anyagi okokból, részben a szülők más irányú érdeklődése miatt. Előadásaink révén ők is közelebbi kapcsolatba kerülhetnek az opera műfajával.

– gyakran dolgozunk együtt fiatal, pályakezdő művészekkel, művészeti iskolák növendékeivel, hallgatóival. Ez többszörösen is hasznos, hiszen a gyerekek nagy örömmel fogadják a műveket a korban hozzájuk közelebb állók tolmácsolásában; a fiatal művészek igen fogékonyak a bevezető előadások során felmerülő új előadási ötletekre, és hasznos gyakorlat is számukra az effajta program, hiszen fellépési rutint szerezhetnek.

 

Előadásaink révén hosszabb távon az igényes zene és előadásmód iránt fogékony kultúrafogyasztó réteget remélünk kinevelni.